Monday, December 26, 2011

Seronoknya nak transcribe!

Ok, paper seterusnya adalah Phonology dan semestinya la kena berlatih transcribe perkataan - perkataan Inggeris kan. Hari ni saya nak kongsi, bagaimana saya enjoy dengan latihan IPA (International Phonetics Alphabet) transcription saya. Serius seronok.
  1. Mula – mula sekali, pakaikan earphone di telinga dan pasang lah lagu Inggeris apa – apa pun yang buat anda seronok.
  2. Dengar lirik lagu tu dengan teliti.
  3. Tulis beberapa perkataan dari lirik lagu itu. (tipu giler kalau tak hafal lirik lagu yang korang suka)
  4. Dengar lagu banyak - banyak dan sampai habis, supaya anda dapat senarai perkataan yang banyak.
  5. Lepas dah puas dengan senarai yang anda ada, berhenti dengar lagu.
  6. Cari kamus, letak kat tepi, dan mulalah transcribe setiap perkataan yang sudah anda senaraikan tadi.
  7. Lepas tu, semak semua perkataan dalam kamus. Kalau ada kamus elektronik Besta, boleh semak guna Besta tu jugak, lagi cepat. Jika ada kesalahan, sila betulkan.

Contoh dari saya, lirik lagu One Direction – What makes you beautiful:


Mesti boleh jawab punya dalam exam nanti. How I know? I did this before =) Enjoy your transcription!

A short story to think over

“Why nobody wants to be friend with me?” Maya thought to herself. She glide from her bed to the window and sighs, “I got everything I want but not friends”.

One thing she never realise is that she thinks people are being arrogant to her. Her family is well-connected people and her father is someone important that works with the government. She is too, has the kind of looks that catches the eyes of the boys which made her more ignorant. She is nothing like Safirah.

Safirah is a sweet girl. She is very moderate, very pure and very traditional. She lives her life in accordance to the Islamic Shari’ah. She is the one that change Ija so much. Ija has a poor family background. Ija’s parents are divorced and she was wild before she met Safirah. Ija is easy to get carried away. Safirah is the reason why she keep in the safe track until today.

“Maya, have you taken your dinner?” Safirah asked. Maya was delighted with her concern. She replied to her without looking but in a soft voice, “No, I’m about to get dressed to dine outside”. “Where? With who?” Safirah has started to show more interest to know. “My parents will fetch me in minutes. We’ll dine at Shangri La”, she smiled to Safirah and walked out the door.

Ija heard their conversation. She began to mumble, “Humph, that’s just showing off”. Ija is sometimes, think negatively about others. Jealousy had driven her mad before. Now, she develops it back inside her mind.

Next morning, Ija was awake with the loud noise coming from Maya’s conversation with her mother on the phone. Maya keep yelling “Mum, I want more dresses”. Ija feel annoyed and interrupted, “Slow down your voice! You awake me!”.

“It’s my voice, it got nothing to do with you! I can do what I want!” Maya burst her angry out and hung up the phone. Ija jumped out of the bed and rushed to confront her. “What do you say? How rude! You aren’t alone in this room! Respect others will you??”

“Yea yea yea, what did I do?” she’s being ignorant, “I was just talking to my mum. What’s your problem?” Steams coming out from Ija’s nose, “Can’t you talk to her nicely? Do you really have to shout and wake me up? She’s your mother, have some respect.”

“We’re always like that. I used to do that a lot, she wouldn’t mind!” Maya is defending herself. Ija said with sigh, “Look at you. We’re girls, we’re Muslims, and we should be well-mannered, right?” Islam teaches us to respect each other.” Ija has starting to gain her cool back again.

“Wait potato. You don’t have to advice me. Look at you. We’re girls. Aren’t we supposed to get up earlier than usually? Why are you still sleeping at 10 in the morning?” Maya raised up her voice. Ija couldn’t say anything more about it. She knows Maya is right somehow.

Maya cleared her throat and continued, “You’re no different from me, it just that you’re poor and I’m rich. Mirror yourself first before you tell other people what’s right to do” Maya glance to Ija. That makes Ija feel bad and she asked “Ah, just because you’re rich, you can do anything you want, you can point out others flaw, you can give orders to whoever you like?”.

Maya feel even angrier, “Yes!” she claimed. “I have my status, my father is a Dato’ Seri and my mum is a businesswoman, all my relatives are the important people in the government. We are all well educated, and not just that, we’re all good-looking, unlike you!”

Ija was surprised with her arrogance, “You think, you can be like that forever?”, Ija had lost her patience and she yelled, “Those are your temporary wealth! Allah can take it all back whenever He wants! Do you realize that? Ever think of it?”

Maya’s eyes were wide, bigger as ever and almost popping out. “Look, I got no time for this. Don’t talk about religion now! You’re not qualified enough to talk about it. I know your past, and I believe it’s not something you should be proud of”.

“At least I’ve change!” Ija said in hesitation voice. She is trying to hold back her tears. “I was once ignorant as you. But I found a trustworthy friend who changed me. You are going nowhere Maya. Change now before you lose everything”.

“Have you lost your mind? What will I lose? Are you trying to scare with all your superstitious thing?” asked Maya.

“Don’t be so proud with what you have now. Go back to your Creator. Give your gratitude to Allah, the One who gave you all these. You should be grateful not prideful” Ija said firmly.

Maya shook her head with her eyes blinking for many times and purposely showed a boring face to Ija. She said, “Why are you telling me these? I don’t care what you think. I know what you know. You don’t have to tell me twice. Allah will not be cruel toward His servant right? Why would He give us the wealth in the first place? And now you say He is going to take it all back anytime He wants. Guess what Ija? I feel sorry for you. You’re trying to be smart. But you don’t know your god. You misjudge Him”

“You never thought that wealth can be your musibah. Allah is testing you with wealth. Wealth is not always good. That’s what you missed.” Ija stared sharply into Maya’s eyes.

“Said who? Your mother?” Maya raised her eyebrows pretending she was amazed. Maya spread her shoulder and said “Wealth gives you everything. People will look up on you, they’ll serve you first”.

“So you’re telling me that you’re happy to live like that?” Ija is being sarcastic. “You’re happy when people treat you first rather than others? You think they are loyal to you? They just want your money, don’t you think so??! Now, I wonder, how you access yourself in this university… Did your father pay them?”

Maya open her mouth wide before she could speak. She’s now began to point her finger to Ija’s face, “Don’t underestimate me butthead! I have my qualification! My father doesn’t have to pay anybody to get me here!” she shouted right to Ija’s face.

“Why so angry?” Is it true?” Ija asked while laughing like a hyena.

Maya loss her good mood and she wants to put this to an end. “Alright that’s enough. Say what you need to say. I.. I’m done with you” And she walked away leaving Ija untouched.

- to be continued

Friday, December 16, 2011

Taip tanpa melihat, tanpa mendengar

Pernah terbayang tak kalau kita hidup tanpa boleh melihat, mendengar atau berjalan? Macam mana nak tahu lagu Korea ni best ke tak, macam mana nak tengok pelakon Korea ni comel ke tak, macam mana nak pakai selendang, macam mana nak tengok Bruno Mars nyanyi LIVE, macam mana nak dengar mp3, atau nak memiliki iPad, nak belajar memanah menembak ke? Hmmm. Sebelum ni tak bayangkan pun. Sekarang baru ada akai.

Semester ni ada kelas subjek Special Education Needs. Kelas ni agak bosan bagi saya. Kelas ni ajar tentang types of impairments, cabaran – cabaran orang yang berkelainan upaya, dan apa yang Malaysia buat untuk dia orang. Jadi bosan lah sebab kelas ni cerita banyak tentang fakta dan statistik saja. Susah juga bagi Atirah. Saya ni dah la malas baca surat khabar. Jadi niat hari ini, nak cerita apa yang saya dapat daripada kelas ni.

Walaupun bosan, saya masih lagi boleh proses input yang saya dapat dari kelas ni. Dulu, saya tak pernah fikir pun tentang cabaran bagi orang - orang istimewa ni. Saya tak tahu pun tentang disabled friendly bagi dia orang macam mana. Jujur saya cakap, yu ai eh ni tak disabled friendly sangat. Elevator saja tak cukup lah! Tangga dua tiga steps banyak tapi tak ada ramps. Ada yang ada ramp tapi bukan kat semua bangunan. Benda ni jadi masalah pada orang yang naik kerusi roda. Sekarang baru saya kisah tentang ni, sebelum ni ignorant gila. Tak ambil tahu pun.

Lagi satu, saya tak pernah pun fikir yang masa depan nanti saya akan jumpa orang – orang istimewa ni. Mana tahu nanti, esok – esok dah kerja, kita jumpa orang – orang istimewa ni kat tempat kita kerja ke? Dari sini saya dah terdedah tentang cabaran- cabaran kehidupan bagi orang2 yang istimewa. Saya dah jumpa dia orang kat rumah perlindungan Cheshire. Dia orang tu umur lagi tua dari saya tapi macam budak – budak. Makan pun comot – comot.

Kenapa sesetengah dari kita tak ambil kisah tentang ni? Ya, kerana kita tak ada kenalan atau keluarga atau rakan rapat yang istimewa macam ni. Sebab tu kita tak pernah fikir tentang kehidupan dia orang macam mana. Atirah sendiri macam ni jugak dulu. Saya ni insya Allah akan jadi pendidik. Jadi tak mustahil jika saya terjumpa pelajar istimewa dalam kelas saya nanti.

Bakal – bakal pengantin pun kena ada ilmu ni. Berguna kot. Maksud saya, nanti apa – apa jadi kat anak – anak, boleh lah cari speacialist awal - awal. Benda ni berlaku juga masa baru dilahirkan. Ada orang ada masalah ni sejak dilahirkan dan ada juga yang jadi macam ni selepas mengalami kemalangan. Bagus jugak yu ai eh offer subjek ni. Kat tempat lain mana ada. Ada ke? Kalau ada bagitahu okey. Bye, with love~

Saturday, December 10, 2011

Kerana tidak ada manusia yang tiada kawan

Mahu kongsi dua situasi di sini.

Situasi pertama
Dua orang sahabat sama – sama berlari – lari menuju kepada Allah untuk dihisab. Nasib sahabat A baik, dia akan memasuki syurga. Tetapi nasib sahabat B tidak baik. Dia akan memasuki neraka. Maka, sahabat A memohon kepada Allah SWT, “Ya Allah, kau ambil lah separuh daripada timbangan ku ini dan beri lah kepada sahabat ku”. Allah pun menimbang semula amal- amal sahabat B tadi. Dan bernasib baiklah sahabat B tadi, mereka berdua berpimpinan tangan menuju ke syurga bersama – sama.

Situasi kedua
Seorang manusia ini berjalan dengan tenang menuju Allah untuk dihisab. Maka dia adalah sangat bernasib baik. Amalan dia banyak dan berat. Dia sangat gembira, dan berjalan lah dengan hati yang tenang menuju ke pintu syurga. Di sambilan itu, manusia selepas dia tidak bernasib baik, dan bakal memasuki neraka. Lalu berkatanya kepada Allah, “Ya Allah, dia adalah sahabat ku. Tapi dia tidak pernah mengajak aku untuk berbuat baik. Dia beramal kepadaMu tanpa mengajak aku.” Dengan kata – kata itu, maka kedua – dua mereka dihumbankan ke neraka. Nauzubillah min zalik.

Renungkan perkara ini:

Kerana kawan, kita boleh masuk syurga. Kerana kawan juga kita boleh masuk neraka. Tuju pada diri, tuju pada semua. Jadi, pilihlah dan dampingilah orang – orang yang baik. Kita memang berhak untuk memilih dalam berkawan. Kalau kita rasa kita jahat, kawanlah dengan orang baik dan ikut lah perangai dia yang baik. Kalau ada kawan kita yang berbuat mungkar, kita kena saling mengingati. Memang nak saling mengingati ni susah, tapi tak mustahil. Saya sendiri pun rasa benda ni susah. Esok bangun Subuh awal, jangan lupa kejut kawan – kawan tau =)

Wednesday, December 7, 2011

I just need to be unwind in my time-machine

Final exam's coming - Wish me luck =p

Assalamualaikum. Yes... I’ve been busy these days. I’m so tired and got so little time to sleep. Dark circles appearing under my eyes and people are noticing it! They keep asking ‘why looking so pale, are you sick?’. I’m fine, I just don’t have enough time to sleep. Chill, I’ve been doing this like so many times okay =)

We’re so near to the end of the semester now. I got one month left to struggle and catch up and catch up and catching up things. I feel like there’s nothing in my head. I don’t know what I’ve been learning for all this time. Atirah ni memang teruk.We're you sleeping in your class???

I got many assignments to be submitted this week and next week. I’ve done everything in time but I don’t have printer in my room, I feel like everything is so expensive. I even practice to do last minute printing now. I’m not a good example. I know it's not good. But, yeah. It just happened. It makes me feel like there’s a clash/conflict in myself…you know, man versus self conflict?

By the way, if these weren't for the last minute/submission/evaluation/carry marks, nothing would get done. Alright, you know what's good for youself. I'll write more soon, thanks for dropping by.

Tuesday, November 29, 2011

Blame my attitude

I prefer to write things in brief
Just like what I did here now
I can’t think of anything to feel relief
Writing off like this is better somehow

I’m the kind that always procrastinate
I know you did that too don’t debate
Let me spill everything here to admit
Well I can’t afford to ignore it
The bed is calling me to lie down
The internet guide me nowhere round
Youtube always succeed in making me lost
I even dare to take all sounds of ghost
Almost every night I stayed up late
Trying to clean all the mess I create
So now?
I am in the middle of writing an assignment
Yet still give prior to unnecessary commitment
So, who’s to blame?
Blame Blogger hahahaha

Tuesday, November 22, 2011

Does this thing only happen in yu ai eh?

Congratulation, Malaysia menang bola tadi. Serius sangat sengit perlawanan tadi. Saya tengok bola dengan kaklong dan suaminya kat kafe asrama perempuan. Memang budak – budak perempuan kat asrama sangat ekstrem, kuat kot diaorang sorak tadi. Sorakan diaorang sangat kuat dahla pitch tinggi. Nyaring. Rasa macam nak pecah telinga tadi. Meriah gila.

Biasalah, kalau perempuan tengok bola yang suspen – suspen tu, memang natural lah dia orang duk ‘eh’ itu ‘eh’ ini. Emosi tu turut main peranan. Kalau bola hampir nak masuk gol tapi tak masuk, semua mengeluh “alaaaaa”. Serentak pulak tu. Macam koir.

Lepas tu, perlawanan tamat. Semua bersurai dari kafe. Budak – budak lelaki duk atas jalan, berarak atas kereta dan motor tawaf satu UIA berkali – kali. Semua ikut ramai - ramai. Main lampu kereta lah, main hon – hon lah. Yang naik motor, duk kibar bendera dan menyanyi lagu “inilah barisan kita”. Kadang – kadang dia orang tukar lagu, nyanyi lagu “ole ole ole ole, kita boleh kita…” something like that lah.

Tetiba terfikir, kat tempat lain pun jadi macam ni ke? Kat tempat lain kalau orang tengok bola kat kafe tu biasalah kan. Tapi yang berarak – arak ni jadi juga ke?
Benda ni macam menarik juga sebenarnya. Atirah duk tengok tepi tingkap pun rasa best. Tapi bagi yang tengah duk ulangkaji tu mungkin agak pissed off la kan dengan keadaan bising macam ni.

Entri ni bermotif santai. Tak payah fikir teruk – teruk. Saya cuma nak kongsi kemenangan yang squad pemain Malaysia kecapi. Nak kongsi keterujaan, kemeriahan dan keseronokan yang dialami di sini. Semua orang sekarang, lari – lari ke bilik kawan – kawan, tanya esok cuti ke tak. Cuti ke? Saya pun tak tahu. Tapi, kalau ikut logik akal saya, saya rasa kampus tak cuti kot. Biar betul, biar betik, biar bahulu, biar banana?

p/s: Btw, goal keeper kita malam ni awesome! Striker pun, semua awesome lah! 

Saturday, November 19, 2011

Don't think, just pray

Don’t think but just pray when you have problems and barriers in life

Thinking is tiring
Thinking isn't helping
Thinking too much about it
Won’t solve any of it

If you keep on thinking
You will just stay there
Going nowhere
And that’s so wasting

But when you keep on praying
You know He will do the job
And you will only see it ends
Awesomeness is happening

Have faith in Allah
He comprehends it all for wisdom
Buck up! HE IS TESTING YOU
Because that is how He loves

Surah Ibrahim 14: 39
....for truly my Lord is He, the Hearer of prayers!

Monday, November 14, 2011

Jumpa duit jangan ambil

Baru – baru ni pensel picit saya hilang. Saya sayang gila pensil picit tu. Tak tahu mana nak cari yang serupa macam tu. Sedih tak habis lagi sampai hari ni, tak tahu kenapa, pensel tu istimewa sangat bagi saya. Then, saya terfikir yang dulu saya ada jumpa duit RM1 kat jalan. Saya ambil duit tu, tanpa niat apa – apa. Saya hanya fikir tentang rezeki jangan ditolak. Saya simpan RM1 tu sekali dengan duit- duit saya yang lain dalam dompet.

Bila pensel picit saya hilang baru saya terfikir, saya terguna duit tu. Memang Tuhan bayar saya cash. Saya tahu saya tak patut guna/makan duit tu. Pensel saya lagi mahal dari RM1 yang saya ambil tu...memang tak berbaloi ambil pakai RM1 dan hilang pensel yang lagi mahal.

Hari terus berlalu. Hampir tiga kali saya asyik jumpa duit RM1 kat jalan. Tiga kali Allah duga! Saya tak ambil duit – duit tu. Satu hari tu saya jumpa RM10 pula. Memang nak ambil. Memang fikir lama kat situ. Saya pegang dengan “rezeki jangan ditolak”. Tapi takut nak ambil. Saya fikir RM1 pun dah hilang pensel saya sayang. Kalau ambil RM10 hilang telepon kot nanti. Jadi saya pun tak berani ambil.

Lepas tu saya cerita kat mama. Dia kata lain kali jangan pakai duit yang kita jumpa tu. Niat sedekah untuk tuan duit tu, pergi la sedekah duit yang kita jumpa tu kat mana – mana. Janji jangan guna. Mama pernah jumpa cincin bertatah sebutir delima. Mama simpan niat nak cari tuan cincin tu. Tapi lupa tentang cincin tu. Simpan sampai tak teringat. Sedar – sedar, cincin mama yang lagi cantik pula hilang. Dah merata cari tapi tak jumpa.

Jadi tajuk entri ni adalah nasihat daripada saya yang mengalami. Tuju pada diri, tuju pada semua. Kalau jumpa duit, ambil duit tu tapi jangan guna untuk kita. Pergi sedekah kat masjid, niat pahala untuk tuan duit itu. Kenapa kadang – kadang Allah beri balasan pada kita dalam masa yang singkat? Kau mencuri hari ni, esok barang kau hilang. Kenapa?

Ini kerana Allah sayang kita. Dia mahu kita terus sedar. Dia mahu kita terus alert yang benda tu tak patut kita buat. Sebab itulah, kalau orang tu jenis tak tinggal solat, tiba – tiba satu hari dia tertinggal, Allah lahirkan perasaan bersalah yang amat/tak senang duduk kat dia. Perasaan tu akan buat dia bingkas bangun untuk solat.

Kalau kita pilih untuk buat baik, Allah sentiasa akan buka hati kita untuk buat baik. Kalau hati dah tutup tu yang susah tu.

Monday, November 7, 2011

Salam Aidiladha!

Selamat Hari Raya Aidiladha semua. Saya secara rasminya, ingin memohon maaf kepada semua yang pernah singgah dan yang selalu singgah, jika saya ada berbahasa kasar, ada menguris hati dan ada membuat apa – apa perangai atau entri yang kamu rasa tak patut. Saya tahu je ayat tadi sangat panjang dan berbunyi pelik. Saya serius ni. Saya harap saya dimaafkan.

Memang sudah jadi trend bila raya aja nak update blog. Kalau bukan kita, orang Islam ni, siapa lagi yang akan menghebahkan raya kita ke seluruh alam? Kita kena buat. Hari lain boleh je tulis blog, hari raya, jangan anggap remeh. Tunjuk sikit yang kita ni semangat dan bangga dengan agama kita. Tapi ikut masa kita lah, kalau ada hal atau sibuk tu jangan paksa diri update blog. Kita ni unik, kita saja yang raya dua kali. Kenapa? Ini semua rahmat Allah SWT. Dia sayang kita… dia bagi kita nikmat macam ni. Dia bagi hari khas untuk umat Islam bersatu dan berpeluang untuk mengeratkan silaturrahim. Tengok, hari ni Kedah dan Perlis tak hujan pun? Kalau tidak, asal petang je hujan. Jadi budak – budak, kaum keluarga boleh jalan – jalan beraya tanpa lecak sana sini.

Salam Eid Adha semua. Moga kamu semua sentiasa berada di dalam rahmatNya. Maafkan salah silap saya, saya betul – betul harap saya akan di maafkan, terutamanya pada individu yang mengenali saya. Moga Allah lindungi kita dari segala malapetaka. Assalamualaikum.

p/s: Read this in a serious tone =)

Tuesday, November 1, 2011

Hello? You don't know which is left and right?

So, now I got one interesting thing to share here. Before this, I never know anything about being left-handed has got to do with certain mental disabilities. Thanks to the previous in-class presentation. Do you know what kind of disability that most left-handers have?

There have been so many issues regarding left-handed people. Some said that people with left-handed cannot do mathematics well, but then they said, these lefties are good with music. You probably just don’t care about this.

I do care a lot. I don’t know why, I myself, is kidal. I think being kidal is special. There are so many famous left – handed people, even one famous blogger I know. One of them is Barrack Obama. Not to mention, HRH Prince William too =)

OK the interesting part that I want to share right in this post is, these left-handers are always confuse in differentiating left and right. THIS IS THEIR MENTAL DISABILITY. That’s weird right?

Did you know that being difficult to differentiate left and right is one of the symptoms to Dyscalculia? OK. Dyscalculia is one kind of brain disability. Most people with dyscalculia do counting badly, they can’t read analog clocks, they hate numbers, they find using calculators to count is harder, they’re hard to be punctual and so on so forth. You got to read those symptoms somewhere else on your own.


I am quite slow with numbers, I admit that. I have plenty of hard times in differentiating left and right. But, I CAN READ ANALOG CLOCKS. I like using calculators. So, do I have dyscalculia? The answer is NO.

Why? This is because, it happens to most left-handers. No other answers to that.
So, that is it. Silly me. I think it is interesting to share. Maybe someone will feel like “really?!?!?” as I am, now. Alright, that’s all. Thanks for dropping by. I’ll write more soon, insya Allah. Assalaamulaikum. Take care.

N/B: I’m going back home this Thursday for Eiduladha, but I have assignments and presentations which supposed to be submitted on the day after the mid-break. I hate the fact that I have to carry reference books back home. GOSH, this is irritating. Who call this holiday?

Saturday, October 22, 2011

Tak perlulah marah

Okey saya ada cerita. Tetiba saya rasa geram gila dengan seorang senior dari sekolah lama saya. Semester lepas saya senyum kat dia, dia tak senyum balik. Lepas tu cuti semester lima bulan ada rumah terbuka teacher, saya jumpa dia kat sana. Tapi kat rumah teacher okey saja perangai dia. Saya senyum dia senyum balik. Saya salam dengan dia, kami boleh je bual baik – baik.

Saya pun tukar pendangan saya tentang dia sejak terserempak dengan dia di rumah techer haritu. Saya ingat dia dah berubah. Harini ternampak dia depan kafe makan, saya pun senyum, dan saya nampak dia lihat mata saya. Tapi dia LOOKED AWAY, tak balas senyum pun cik oi. Ingatkan dia ni seorang yang jenis balas senyum.

Sumpah sombong. Macam lah tak pernah kenal. Kita pernah sembang salam bagai. Gosh, irritating betul. Tahulah dia budak **** pun. Tak perlu lah bangga sangat. Memang saya emo habis. Saya ni punya lah nak buat baik kat dia, senyum tapi dia buat tak tahu saja. Kesian kan saya?

Bila balik bilik, saya pun fikir benda ni sorang – sorang. Saya cerita kat kawan – kawan betapa marahnya saya. Tapi bila saya fikir balik…perlu ke nak marah? Kenapa nak marah sangat? Suka hati dialah nak senyum balik ke tak? Kau senyum tanda sedekah bukan? Perlu ke orang tu balas balik?

Okey, sekarang saya rasa macam saya tak patut marah kat dia. Senyum ke tak nak senyum ke kau punya pasal. Tapi ego ni kan? Lepas ni malas lah nak senyum kat dia. Buang tenaga je.

Aaaahh Atirah memang teruk. Tak perlu marah – marah rasanya. Kita buat hal kita sudah. Teringat saya dengan pesanan kawan saya jurusan Bahasa Arab, dia pesan, biarlah orang buat tak elok kat kita, selagi mampu, kita buat baik saja dengan dia, kita tak rugi pun. Saya harap saya senyum dengan ikhlas.

“If the world was ours, we would have it all. But the life we live isn’t so simplistic, you just don’t get what you want” - Halfway There by Big Time Rush

Thursday, October 20, 2011

Lady of destruction

I know this one lady named Edel
She came here and read until she get swell
She always claimed that she’s an unknown
And keep refer herself as best known
Unfortunately, I know her all too well

This lady I’m talking about named Edel
Who always being perfect before I could tell
Back then she was so nice
We were all fooled by her spice
Luckily, we’re awake with the words of non-fuel

Before this tricky lady walk into my life
I thought she’s the best for the one who needed a wife
Now she’s making us extinct
Wonder why people still couldn’t think
She’s actually a fake doll with a tongue of a penknife

p/s: This is a Limerick poem. I wrote this myself. Limericks are commonly known as funny poems. But I just don't know how to make it funnier. Personally, I think it is funny =)

Wednesday, October 19, 2011

Tryout

Taken from my window

You're not helping...


I think I want him back
Bring him back to us
Why are you hiding him from us?

We are his family
He is not yours alone
I know you knew he’s not yours alone

Is there any guilty in the clouds?
Have we ever done this to you
When he was with us?

At least for God’s sake
Let us say Salaam to him
That’s our right to him

It broke our hearts to lose him
If you don't want us to come
Don't make us alienated


Bear in mind about this part
You can’t tear us apart
Unless when God says so.

God is the one that has the right
HE warned that this'll count as sin
Alas, they made you think you win.

Bissmillah hirrahmanirahim
22. Then, is it to be expected of you, if you were put in authority, that you will do mischief in the land, and break ties of kith and kin?
23. Such men whom Allah has cursed for He has made them deaf and blinded their sight.
From Surah Muhammad, verse 22-23

p/s: This is for me and for all readers. Let's think/ponder about the message in the Surah =)

Saturday, October 15, 2011

Why you gotta be so mean?

The mother cat kept licking the kittens, hoping it would revive them. According to the family that adopted the stray cat, on the morning of the 11th when they heard the cat’s tragic cries, they rushed downstairs to discover this stray cat’s four kittens abused to death, and even placed in front of the mother cat. The kittens’ bodies were covered with bullet holes, with blood all over. One of the kittens had its neck tied with a rope and elongated, its chest cut open, heart exposed, while the other three kittens’ heads were stepped on.
REBLOG THIS PICTURE TO SHOW YOU’RE AGAINST ANIMAL ABUSE!
source: tumblr.

Isn't this sad to you? I AM sad. Why do you have to be so cruel? Go get a life! Don't you have anything better to do? Gosh, I hate these cruel people.  You guys are not human! You're mean-pathetic-loser, bunch of morons.

My God... Does this make them feel any better? Do you feel like you're truly a human being when you stomped them around?  This is so sad.

Man is the cruelest animal” by Friedrich Nietzsche (German classical Scholar, Philosopher and Critic of culture)

All you are is mean and a liar and pathetic and alone in life, and mean, and mean, and mean, and mean (Taylor Swift - Mean)

p/s: I hope Allah will guide you to the right path.

Wednesday, October 5, 2011

Cerita tentang ikhlas kita

Ini cerita hari Sabtu yang lepas.

Kelas halaqah kami hari Sabtu, pukul 10 pagi. Sabtu kan sepatutnya cuti? Mesti la ada yang nak balik rumah atau nak keluar jalan – jalan kan. Walaupun saya tak balik rumah hujung – hujung minggu, saya pun ada rasa malas juga nak pergi kelas pagi – pagi bila orang lain semua cuti. Malas nak serika baju, rasa rugi pakai baju kurung hanya untuk pergi satu kelas tu je!

Kalau tak datang kelas nanti markah kena potong pulak. Pergi kelas halaqah hari tu, sister tu pesan kat kami semua tentang keikhlasan datang ke kelas.

Ikhlas ni memang susah nak capai. Dalam hati kita ni sapa yang tahu kita ni ikhlas? Allah saja yang boleh tahu keikhlasan kita. Malaikat di kiri kanan kita pun tak boleh tahu dan tak dapat nak tahu. Terkejut tak dengan statement ni? Ok, Tirah pun baru je tahu fasal ni.


Ikhlas ni susah nak nampak, ibarat mencari semut hitam yang meniti atas batu hitam pada malam yang gelap. Berapa ramai yang niat pergi ke kelas ikhlas kerana Allah? Berapa ramai yang niat belajar tinggi – tinggi ikhlas kerana Allah? Atau berapa ramai yang kahwin dengan seseorang niat ikhlas kerana Allah?


Banyak orang buat sesuatu benda hanya untuk keuntungan diri. Susah nak kira berapa ramai yang betul – betul ikhlas kerana Allah. Diaorang boleh lah kata yang diaorang ikhlas, tapi dalam hati Allah saja yang boleh tentukan. Mulut kata ikhlas, hati belum tentu lagi.

Saya bukan nak cakap yang saya ni lebih baik, kat sini. Saya pun masih mencari ‘ikhlas’ ni sebenarnya. Susah sangat. Atirah ni teruk. Terus terang saya cakap, saya belajar sebab saya nak kerja yang gaji banyak nanti, saya bangun Subuh awal pagi sebab malu kat roommate kalau bangun lambat, saya pergi kelas sebab nak kehadiran penuh, saya pergi talk sebab attendance co-curriculum ada markah dan saya macam – macam lagi lah.

Kawan saya cakap, kalau kita buat sesuatu niat kerana Allah, kita akan dapat pahala. Lagi satu kalau benda tu dapat bagi keuntungan pada kita, kita akan dapat dua benda extra, iaitu pahala dan keuntungan/kebaikan/keberkatan (dan yang sewaktu denganya) dengan mutlak.Lepas ni kenalah berubah. Semua orang kena cuba cari ikhlas ni.

Pergi kelas kat lab sebab situ boleh online
Dan saya sangat terasa bila sister kelas halaqah tu sebut hal ni. Saya rasa teruk sangat. Serius. Saya rasa macam tak pernah niat buat sesuatu ikhlas kerana Allah. Dalam niat puasa, niat solat ada je sebut lil lahi ta’ala tapi..…entah. Susah nak cerita. Tak rasa sedih ke?

Thursday, September 22, 2011

Sahabat Nabi yang kasih pada kucing

Assalamualaikum, salam sejahtera kawan - kawan! Mesti tengok tajuk entri ni dah boleh tahu kan siapa yang saya cuba maksudkan?

OK. Abu Hurairah adalah sahabat yang sangat dekat dengan Nabi. Dia dikenali sebagai salah seorang ahli shuffah iaitu orang-orang yang tinggal di pondok masjid dan menjaga urusan masjid. Nama sebenar beliau adalah Abdul Rahman (I think so).

Ada satu hari tu, sahabat Nabi ni jumpa seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju ke Masjid Nabawi berasa kesian pada anak kucing itu, lalu diambil dan diletak kucing tu di dalam baju beliau yang besar. Bila sampai di masjid, Nabi nampak Abdul Rahman ni lalu bertanya kepada beliau, apa yang ada dalam baju tu? Beliau menjawab, ini anak kucing yang kehilangan ibu, aku kesian tengok keadaan dia, aku pun bawalah dia bersama aku . Dari situ Baginda menggelar beliau dengan Abu Hurairah (bapa anak kucing).Gelaran itu sikitpun tak menjejaskan maruah dan reputasi beliau, malah inilah gelaran yang paling disukai bila orang ramai menyebut namanya. Lagipun, ini kan gelaran yang Nabi sendiri bagi.

Orang – orang yang pelihara kucing, mesti kenal dengan perangai - perangai kucing. Ada yang suka cakar karpet, selalu tidur, tak suka air, yang malas buka mulut bila mengiau, yang bila berbunyi bising gila, pandai kejut orang bangun tidur dan ada juga kucing yang suka urut - urut. Saya suka sangat bila kucing tu bunyi “purrrrr” (bunyi macam ni kami panggil "ada enjin") masa saya pegang dia. Kenapa suka? Sebab itu situasi yang sangat comel dan diaorang tengah manja.

Ada satu kajian pernah dilakukan di Amerika Syarikat terhadap pesakit-pesakit darah tinggi. Dan kajian mendapati keluarga yang memelihara kucing ni lebih rendah risiko untuk ada tekanan darah yang tinggi berbanding keluarga yang tidak membela kucing.

Jadi, mari kita contohi Abu Hurairah yang sentiasa menyayangi kucing. Jangan hanya pada kucing, semua binatang pun termasuk jugak. Bila kita kasih pada haiwan, hati kita akan jadi lagi mulia dan ihsan kita terhadap haiwan tu akan menebal. Sampai satu tahap tu, kita seolah – olah boleh berkomunikasi dengan haiwan tu, boleh faham apa yang haiwan ni nak dan apa yang diaorang rasa. Bukannya rugi pun kalau buat baik pada haiwan tu… kita dapat pahala lagi adalah!

Hadis Bukhari-Ibn Umar RA meriwayatkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Seorang wanita dimasukkan ke neraka, kerana mendera seekor kucing, ia tidak memberinya makan minum sehingga mati kelaparan.

Abu Hurairah pernah bawa kucing yang baru ditemui di tepi jalan di dalam lengan jubahnya. Ada juga orang cerita yang dia letak anak kucing dalam poket jubah dia dan dia bawa kucing tu bersiar-siar sebelum dia bawa balik kucing tu ke rumahnya semula. Sweet kan dia? Ada lagi ke orang macam ni zaman sekarang?? Susah gila nak jumpa.

p/s: rindu kucing- kucing saya kat rumah…..rindu serindu – rindunya =)

Friday, September 9, 2011

Cerita enam peratus cukai

Ada dengar cerita? 6% cukai akan dikenakan kepada pengguna kad topup mulai 15 September ini.
Klik gambar untuk besarkan


Ada orang kata, 11% cukai yang dikenakan sebenarnya. Sebelum ini dah 5%. Entahlah

 Sebelum tu, diingatkan, jangan kita keluarkan percakapan yang tak sepatutnya dan menabur fitnah kepada sapa - sapa. Betul cakap akak atas ni.

Saya setuju. Tapi rasanya cukai rokok dah ada. Cukai arak tak tahu la.
Memang pelajar paling banyak guna prepaid. Kesian kat pelajar macam saya... Mati lah lepas ni.

Ish..budak - budak ni, tak payah susah - susah bercinta. Kamu tu muda lagi, jangan dekat dengan bibit - bibit maksiat secara talian ni. (ini kebaikan ada cukai ni)

Jom serbu kedai topup sekarang!

p/s: saya tak banyak duit sebab tu la saya pakai prepaid -_-

EDITED ON 16TH : THIS TAX HAS BEEN DEFERRED

Thursday, September 8, 2011

I don't tweet but I play games

What game(s) do you play the most?
1. The Sims 3
2. Grand Theft Auto 4 (GTA IV)

Why do you play these games?
I’ll be back in campus days away, so I’m going to play these games to my heart’s content. I usually don’t play games in campus, I know I will get carried away. Besides, I feel awkward when my friends gather around just to watch the game I play, that makes me uncomfortable. Best thing to do now is to play these games at home and then forget these games in campus like you never played it before.

Why so serious?
Dude, I love playing computer games more than blogging. Half of my life lives in the games.

What is so interesting about the games?
In Thesims3, I love to customize their outfit the most. I like the part when their children grow up and I love to find out whether or not they look like the father or mother, and I love to look on how these sims do gardening. It is so cute when the mother snuggle their children and how they father tutor them. I love to matchmaking random rich girls with random guys, and they cheat, they break up, they divorce and then die in swimming pool, or in burning house, or starvation. This is so lively.
 TheSims3

In GTA4, first of all, I love buying clothes for Niko. Steel a bike or car then recolour them. Travel the town on bike (because bikes are faster than cars). Shoot and ram random people and take their money. When I shoot somebody, their blood will splash out like it so lively violent. When you drunk driving, the police will arrest you and bribe you. Warning this game has adult content. So just play the game, run the missions and don’t do anything else.


Any last words?
I do this just for fun. GTA doesn’t influence me to do crimes. The Sims doesn’t make me feel powerful, because of how I control the sims live their life. One thing for sure, these games make me fatter, believe me. Peace.

p/s: I cheated in most games, I hate to feel stress while playing games. Google up those cheat codes and make yourself happy.

Wednesday, August 31, 2011

Three 'ands' to share

I would like to take this opportunity to wish to everybody that comes/visits this blog Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Sincerely, to all my friends, my classmates, my relatives, not to mention, you guys (my silent reader or noisy reader haha), maaf zahir dan batin. Maybe I’ve hurt you in some ways from writing so many things in this blog. Please forgive me for everything. I meant no harm. Please, I really mean this. Forgive me for everything, for every act that seemed wrong to you.

So, I baked a butter choc cake last night, and it burnt a little.


I’ve made a hole in my baju raya this morning, and it saddens me.


And I tried to call my grandpa (3 times), but I couldn’t reach him. Please Allah, let us talk to him, we want to beraya with him. Gosh he left his charger here.


Things to share sincerely:
  1. Play fair. Don't hit people. Say you're sorry when you hurt somebody - Robert Fulghum
  2. Humanity is never so beautiful as when praying for forgiveness, or else forgiving another - Jean Paul Richter (German Novelist)
  3. The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong – Mahatma Gandhi (Indian Philosopher)
  4. Most of us can forgive and forget; but we just don't want the other person to forget that we forgave – Ivern Ball
  5. GOD FORGIVES US... Who am I not to forgive? - Alan Paton (South African Writer and Educator)

    Alright, till fingers meet keyboard. Have a blessed Aidilfitri everyone =)

    p/s: Merdeka! Happy Independence Day Malaysia!

    Sunday, August 21, 2011

    Realiti rupa bentuk dinosaur

    Dinosaur dah hidup dan wujud selama kira-kira 230 juta tahun yang lalu, lebih kuranglah. Menurut penyelidikan dari Universiti Colorado, asteroid raksasa yang melanda pantai Mexico 65 juta tahun lalu, menyerang dengan tenaga 100 juta megatons bom TNT, telah membakar semua dinosaur besar yang hidup masa itu dalam hanya beberapa jam. Dasyatkan? Ada juga teori lain kata dinosaur pupus kerana hujan meteor dan volcano. Jadi yang tertinggal hidup hanyalah yang berlindung di lubang atau di dalam air. Sebab itulah sekarang ada orang pamerkan tulang – tulang asli ini dalam muzium, dan kita agak bertuah untuk lihat dan tahu tentang satu ciptaan Tuhan yang agung ni. Sebenarnya dinosaur ini sungguh menakutkan.


    Pernah tak tertanya, macam mana ahli arkeologi tahu bentuk dan rupa dinosaur? Dia orang bukannya hidup pun masa tu yang boleh tahu rupa dinosaur macam mana. Tetiba saya terfikir fasal ni masa sahur tadi. Betul ke rupa dinosaur yang kita tengok dalam TV tu? Betul ke warna oren, warna cokelat, warna kelabu ni?

    Siapa percaya dengan kewujudan pengembara masa (time traveler)? Entah – entah ada time traveler kot pergi tengok zaman – zaman dulu lepas tu datang balik cerita kat kita? Macam lawak ja. FYI saya tak percaya pun benda tu ada.

    Ada yang kata, kita perlu belajar sikit mengenai ‘fossils and science of comparative anatomy’.Dah banyak rangka yang lengkap telah dijumpai tapi sebenarnya kita tidak perlu satu set rangka lengkap untuk membentuk rangka itu kelihatan seperti seekor dinosaur yang kita nampak sekarang ni. Pakar modelling atau pakar pembentukan semula yang mahir boleh ambil tengkorak atau tulang rahang ke rusuk ke, untuk membina semula satu bentuk daging dengan cukup baik.

    Ini juga cara yang sama digunakan oleh saintis forensik yang membolehkan diorang ‘membina’ semula wajah orang – orang yang mati tanpa identiti. Mereka tahu di mana ligamen, tisu dan otot yang melekat ke tulang. Saiz dan bentuk tulang dapat beri ramalan tentang berapa berat dinosaur tu. Dan sudah tentu kalau macam inilah ceritanya, warna – warna dinosaur tu adalah sangkaan dan tekaan semata-mata. Tapi ada juga tulang dinosaur yang ditemui bersama sedikit jejak bulu di sekitar tulang. Tapi setengah kes sajalah, bukan semua. Semua bulu yang ada pada dinosaur reput tanpa jejak.

    Bayangkan kalau dinosaur masih ada sampai sekarang? Mungkin kita tak hidup, tak ada kereta, tak ada KLCC, tak ada internet, tak ada blog, tak ada Samsung Galaxy Tab. Kucing, arnab, lembu, kerbau, kambing semua kena makan dengan dinosaur. Manusia mungkin sikit saja yang tinggal. Wallahualam.

    p/s: Berapa hari lagi nak raya? Cepatnya!!! Korang jangan seronok main mercun sangat, malang tak berbau. Nauzubillah, nanti tak raya pula. Jaga diri semua =)

    Sunday, August 14, 2011

    Keburukan tidur selepas makan sahur

    Ok, tajuk dah jelas sangat kan? Ini entri yang sangat ringkas dan padat!

    Tidur selepas makan sahur (ataupun lepas makan) akan menyebabkan:

    1. Makanan yang kita makan tu berbalik balik ke arah atas (kerongkong) , anda mugkin akan muntah
    2. Tekanan ke atas diafragma anda. Jadi berdengkur mugkin berlaku. Berdengkur macam tak nampak bahaya, tapi ia boleh bawa kita ke komplikasi yang lebih serius seperti sakit jantung
    3. Ia juga membawa kepada kegemukan kerana berat badan tetap akan bertambah walaupun anda berpuasa diwaktu siang
    4. Anda akan susah nak tidur kerana perut penuh atau terlalu kenyang
    5. Kenaikan dan kebuncitan perut berlaku dengan cepat (ini paling keji jyeah!)

    Jika anda terasa sangat mengantuk selepas makan, adalah lebih baik kita cuba beberapa cara sihat tidur selepas sahur, iaitu:
    1. Tidur selepas 1 hingga 2 jam makan (selepas Subuh baru tidur)
    2. Tidur atas bantal kepala yang tinggi
    3. Tidur bersandar (itu cara saya!!)

    Mesti ramai kan yang tidur lepas sahur? Mulanya niat nak tidur sekejap, tapi terlajak tidur pula. Kadang - kadang tu, makan sahur pun sikit saja sebab nak kejar sambung tidur. Betul tak? Aaaah saya tahu! Jadi jom kita cuba ubah. Itu saja kali ni, selamat menjalani ibadah puasa buat semua muslimin dan muslimat. Assalamualaikum!

    Rujukan :  Sini dan sini

    Monday, August 8, 2011

    Ganjaran Solat Terawikh

    Peringatan : Rujuk dan peroleh dari SINI 
    Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadilat (kelebihan) sembahyang sunar terawih pada bulan Ramadan :

    Malam 1 - keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
    Malam 2 - diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman)
    Malam 3 - berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
    Malam 4 - memperolehi pahala sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
    Malam 5 - Allah kurniakan pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
    Malam 6 - Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih poda malam ini.
    Malam 7 - Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi AS nenentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
    Malam 8 - Allah mengurniakan pahala sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim AS.
    Malam 9 - Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad SAW.
    Malam 10 - Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.
    Malam 11 - Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti baru dilahirkan.
    Malam 12 - Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
    Malam 13 - Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.
    Malam 14 - datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.
    Malam 15 - Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
    Malam 16 - Allah SWT tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.
    Malam 17 - Allah kurniakan pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
    Malam 18 - Seru Malaikat : Hai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati)
    Malam 19 - Allah SWT tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
    Malam 20 - Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.
    Malam 21 - Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.
    Malam 22 - Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Masyar).
    Malam 23 - Allah SWT binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada nur.
    Malam 24 - Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud)
    Malam 25 - Allah Taala angkatkan daripada seksaan kubur.
    Malam 26 - Allah kurniakan pahala seumpama 40 tahun ibadat.
    Malam 27 - Allah kurniakan ketangkasan melintas atas titian Siratulmustaqim seperti kilat menyambar.
    Malam 28 - Allah SWT kurniakan kepadanya pahala 1000 darjat di akhirat.
    Malam 29 - Allah SWT kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.
    Malam 30 - Berfirman Allah kepadanya, mandilah dengan air salsabil dan minumlah dari air kautsar,Aku tuhanmu dan engkau hambaKu.

    p/s: Dulu kat kampus selalu nampak pamphlet tentang ni kat papan notis. Kadang - kadang saya hanya aim malam - malam yang best saja untuk pergi terawikh. Jahat gila... Jangan tiru perbuatan ini okey. 

    Sunday, August 7, 2011

    Basuh, bancuh, cucuh

    Saya seronok guna perkataan ni bila bercakap. Kadang – kadang boleh jadi ‘ambiguity’bila orang lain dengar. Saya rasa saya nak kongsi tiga perkataan ini kali ni. Saja, saya asyik sangat guna perkataan ni bila cakap dengan keluarga kebelakangan ni. Macam lawak pun ada bila dengar balik. Bagi saya lawaklah, sebab saya ada cerita di sebalik benda ni. Lagi lawak bila irama belakang tu sama.

    Basuh

    Maksud : Bebel, brainwash
    Contoh : Habis lah dia, balik ni kena basuh dengan mak dia sampai putih..

    Bancuh

    Maksud : memanipulasikan, mengubah, menokok tambah
    Contoh :
    A : Kenapa marah – marah tak tentu pasai ni?
    B: Tak payah duk buat – buat tak tau lah. Aku dah tahu, hang pengkhianat tu!
    A: Bila masa pulak…?
    C: Sudahlah, jom. Tunggu bagi dia tenang dulu. Aku rasa ada orang dah bancuh dia untuk benci hang.

    Cucuh

    Maksud: Hasut (seperti menuang minyak gas pada api kehkeh)
    Contoh : Boleh dak jangan duk cucuh mak aku supaya dia bagi geran tanah tu kat hang??

    Saya sengaja guna loghat Kedah dalam contoh - contoh di atas. Mungkin bukan orang Kedah pun guna perkataan - perkataan ni. Saya rasa perkataan “basuh” ramai saja yang guna. Perasan sesuatu tak? Malam – malam di bulan puasa ni kejap ja dah pukul 10. Asal buka laptop saja, jam dah pukul 10 lebih. Lepas tu, lewat lah tidur dek leka dengan internet. Nak bangun sahur pun rasa susah. Apa nak jadi ni…tsk tsk..

    Tuesday, August 2, 2011

    Belajar dari kesilapan lalu

    Syukur pada Tuhan, saya diberi masa dan peluang untuk berfikir dan bertafakkur. Saya mula menilai diri sendiri, menilai tindak – tanduk saya bila orang mula menegur. Rupa – rupanya kan, ada baik dan buruknya bila kita tulis blog ni.

    Selepas saya blogwalk ke rata – rata blog lain, saya nampak ramai penulis blog yang lain rasa macam mana saya rasa. Cuma saya baru rasa. Sebab tu lah rasa macam pelik bila ada makcik - makcik mula menyampah dengan entri peribadi kat sini. Saya mengaku, semua itu memang salah diri saya. Inilah keburukan blog. Ada masanya blog boleh jadi tempat kita kaut dosa tanpa kita sedar.

    Nita kita Tuhan saja yang tahu. Adakalanya kita tak berniat pun nak riak, nak sombong nak mengutuk orang atau nak menayang. Tapi serius wa cakap lu, kalau orang tu dah tak suka pada kita, apa kita buat pun dia tetap pandang serong. Memang dahulu saya ada buat salah. Saya tak layak nak hukum orang. Saya minta maaf dari dulu lagi. Jangan sengaja cari salah saya boleh tak?

    Blog ni jadi bagus bila kita guna untuk kongsi benda ilmiah dan benda bermanfaat. Ada juga yang kongsi minat tentang kehidupan, politik, hiburan, agama dan teknologi dalam blog. Suka hati lah nak tulis apa pun. Ikut kreativiti masing – masing lah bila kita nak sampaikan mesej - mesej tertentu pada pembaca.

    Petikan dari blog Sha, dia kata, ”kebanyakan manusia hanya tahu menilai kesalahan tanpa mahu tahu kenapa dia berbuat begitu”. Betul sangat. Orang tak tahu masalah kita, tapi orang suka buat – buat tahu. Orang jahat ada di mana – mana. Selalu tak puas hati. Ego tinggi. Pantang tengok orang senang. Enggan maafkan orang lain.

    Saya mengaku dan sedar, ada entri kat sini telah menguris hati dan perasaan sesetengah pihak di masa dulu. Saya dah tak tahu nak buat apa dah. Saya minta maaf sangat – sangat. Tanpa fikir panjang saya tulis benda ikut suka suki je. Ada juga saya tulis entri for fun. Nasib ada maklong maklang makling yang menegur. Semua tu untuk kebaikan diri saya juga. Saya nak jadi seperti Joe, bertanggungjawab dengan apa yang saya tulis. Tuju pada diri, tuju pada semua yang baca. Minta maaf sekali lagi semua.

    Salam Ramadhan Al Mubarak <3

    Thursday, July 21, 2011

    Kenapalah bayar bil lebih?

    Hari ini untuk kali pertamanya saya pergi bayar bil sebab bapak suruh. Dia kata dia tak sempat nak pergi. Seronok jugak naik motor keluar jalan – jalan pagi pagi ni. Orang lain kan sibuk pergi kerja, jadi jalan taklah sibuk sangat.

    Dah ambil nombor tu tunggu la sampai giliran saya. Duduk depan cashier tu, dia pun kata “RM57.60 cik”. Atirah bilang dan hulur duit kat dia. Dia cakap “lima puluh tujuh ringgit enam puluh sen”, saya hanya angguk. Lepas tu dia hulur balik RM11. Rupa – rupanya, tadi saya hulur kat dia RM71.

    Saya sungguh malu, rasa sangat pekak dan bodoh kat situ. Kenapa bagi RM71? Saya rasa saya nampak macam RM70.60 dalam surat bil tu. Saya nak senangkan kerja dia, tapi terlebih bagi duit pula. Sebenarnya, saya dah lama tinggalkan matematik. Mungkin saya salah kira. Otak dah tak cekap mengira. Belajar bahasa mana ada subjek matematik. Lagipun, Atirah tak suka nombor.

    Lagi satu, saya hairan bila tengok pak guard kat situ duduk senget letak tangan dalam laci. Saya usyar lagi. Ingatkan dia tengah bermesej, rupanya tengah selak – selak Al- quran. Dia tengah baca kot. Pak guard tu nampak muda, umur dalam 25 macam tulah. Bagus kan dia? Saya kagum dan saya puji orang macam tu.

    Memang la dia baca sembunyi – sembunyi. Kalau baca terang – terangan nanti orang kata dia nak tunjuk alim pula, mungkin juga orang akan kata dia tak sungguh – sungguh bekerja. Kalau keadaan kat situ terkawal dia bebas la nak buat apa pun. Lagipun dia bukan tinggalkan tempat tu dan pergi tempat lain. Dia tak buang masa dengan duduk saja. Dia kumpul pahala tu. Dia mahu sentiasa diberkati. Got to live like there’s no tomorrow man!

    OK, apa yang saya belajar hari ni adalah, jangan anggap kita sentiasa akan nampak sempurna bila di depan orang dan kalau boleh sentiasa cuba dekatkan diri dengan Tuhan walau kat mana pun kita berada. Tuju pada diri, tuju pada semua, assalamualaikum!

    Saturday, July 16, 2011

    Denyutan

    OK lama juga tak buka blog kan? Memang sangat leka dengan PS dan The Sims. Idea pun tak berapa ada.

    Kali ni teringin pulak nak cerita pasal denyutan. Kenapa nak cerita? Sebab saya selalu sangat rasa denyut tu. Pernah tak alami denyutan kat kelopak mata secara tiba - tiba? Kat peha ke? Kat lengan atau, kaki ke? Atirah selalu rasa kebelakangan ni.

    Saya tak mahir dan tak tahu nak cerita macam mana. Saya sendiri pun tak tahu kenapa benda ni berlaku scientifically pada sesetengah manusia. Kenapa berdenyut? Kenapa tetiba saja dan kenapa hanya kadang – kadang?

    Dulu, waktu saya tingkatan dua tiga ke, saya pernah dapat satu artikel layang kat sekolah. Alaa dulu kan orang suka sebar cerita mengarut melalui artikel layang macam tu? Katanya, kalau tak potostat dan sebar akan ditimpa bala lah dalam tiga hari, tuhan murka la macam – macam.

    Atirah pernah terima artikel layang yang bercerita tentang denyutan ni. Dengan apa yang saya faham pada umur tu, artikel tu kata, denyutan ini bermaksud kematian semakin hampir dengan kita. Setiap denyut tu ada maksud. Denyut berapa kali, denyut kat kawasan mana. Semua dia cerita..

    Contoh: Denyut empat kali di peha kiri bermaksud; akan meninggal dunia dalam 4 minggu (ini contoh saja)

    Wallahualam. Bila kita baca artikel tu, rasa macam tak berapa mengarut, tone-nya memang serius. Sampai pesan kat semua pembaca supaya bersiap sedia dengan ukuran keranda segala. Dasyat wo. Atirah ada juga baca artikel - artikel lain tentang denyutan ni kat internet. Macam – macam versi lah. Salah satunya yang ni.

    Ada faedah (kot) juga ambil tahu benda macam ni. Tapi tak tahu lah nak percaya ke tak. Masing – masing nilai sendiri lah. Kalau ada pendapat, kongsi la dengan saya. Kalau saya tulis salah, tegur terus. Saya akan cuba terima. OK. Nanti kalau rajin saya cerita lagi. Assalamualaikum, jaga diri =)

    Sunday, July 3, 2011

    We found this

    So here’s the story. One raining day my dad was driving the car after fetching my brother from school. My dad saw something yellowish moving on the road. To his surprise, it was a crawling turtle. They pulled the car over and my brother hopped out to pick the turtle up.

    My mum was there too. She said we should take the turtle to the river nearby and let it go free. But that was just the plan. My dad and my brother were so thrilled. They took the turtle home. To pet of course.

    The turtle is yellowish and almost white in colour. We decided to call it Bino since then. My dad thought it is an albino one, I said it’s not. I can guess that turtle is a male turtle. Because it has a longer nails. I’m not sure about that actually. But my heart says it is male.

    I think Bino belongs to somebody. Maybe he ran away or maybe he was so excited to play with the rain. Then he got lost in the way back home. And we found him on the road. The owner can claim him whenever they want. We'll keep him safe. One resident here encouraged us to take him. He said, Bino might get crashed by car if we don’t take him. We agreed.


    We gave him temporary place to live. He share the place with Laura. He is way larger than Laura, our very own turtle. Laura is not female, and Bino is not gay either. Now I’m certain Bino is male because he don’t look like he’s attracted to Laura (^_^)

    Friday, July 1, 2011

    No can do

    Aunt came to visit today
    Visiting her father
    Her family came along
    They were all together
    Sit eat talk together
    The father missed this moment
    He asked about others
    We could not satisfy him
    He wanted to take a picture
    With all of us in it
    The families and the grandchildren
    He wants it to be seen everyday
    They tried to make him understand
    They said it is not easy
    Maybe the other will not want to
    He is cleared and looked down
    God have mercy on his rough days
    He remembers all his grandchildren
    But some did not care at all
    Some of them forgot him
    ‘Lost contact’ is their reason
    Wonder why their created that
    Their documents arrived here
    It is done and signed clean
    We are fine, hope you will cheer
    Enough said.
     

    Copy and save this too deary...

    Friday, June 24, 2011

    Masih hidup selepas jatuh dari tingkat 12

    Seekor kucing betina warna cokelat, berumur tujuh bulan, hidup selepas jatuh dari tingkat 12 sebuah flat di England. Masha Allah! Hebat gila kucing ni. Bertuah!
    Flat tu

    Kucing tu mengalami kecederaan ringan dan kucing tu kelihatan seperti menahan sakit ketika ditemui penduduk di situ. Diaorang kata mulut kucing itu berdarah kerana sebatang gigi patah. Selain itu, kucing tu ada kecederaan kecil di paha. Kesian kat meow meow tu.

    Orang ramai percaya kucing tu jatuh akibat dilempar setinggi 120 kaki. Penduduk di tingkat tiga terdengar bunyi rempuhan kat tingkap bila kucing tu jatuh sebelum dia jatuh ke tanah. Disebabkan kejadian yang baru berlaku pada kucing tu, orang ramai panggil kucing tu dengan nama “Everest”.

    Doktor haiwan yang merawat Everest, terkejut apabila mendapati, tulang badan Everest tak patah satu pun. Kalau diikutkan dengan ketinggian yang kucing tu jatuh, Everest mungkin tak boleh berdiri lagi. Boleh jadi jugak dia takkan survive dari kejatuhan tu. Doktor tu hanya jumpa gigi je yang patah.

    Pengawai yang menyiasat kes ni kata, kejadian ni bukan satu kemalangan pada Everest, tapi, sebaliknya. Mungkin ada orang yang humban dia ke luar tingkap. Kesian kucing tu. Tuan dia mengamuk ke apa? Kalau kat luar negera, memang orang lindung haiwan – haiwan ni. Everest dipercayai ada tuan yang membela kerana dia memakai kolar ketika ditemui.

    Sekarang, Everest terus mengagumkan staf – staf di klinik doktor haiwan dimana dia dirawat, dengan kesembuhan yang cepat. Terus usaha Everest!!
    Hmmm sebab tu orang kata kucing ada sembilan nyawa ^_^



    Rujukan dan gambar dari sini

    Saturday, June 18, 2011

    Hari Bapa

    Nak buat post pasal Hari Bapa sebenarnya. Hari untuk mama saya buat, takkan untuk bapak tak buat? Memang nak ucap nak sambut, nak beli kek. Tapi bapak tak bagi sambut.

    Bapak: Tak payah la sambut, ni semua agenda yahudi. Hampa kira nak ikut saja. Hari Ibu hari tu pun hari Mother Teressa tau dak?? Sepatutnya hampa buat baik dan layan mak bapak setiap hari. Bukan pada Hari Ibu dan Hari Bapa saja.



    Buat Bapak,
    Adik sangat sayang kat bapak. Bapak pembakaq semangat dan idola adik. Adik nak suami yang macam bapak. Bapak pandai pebaik kereta, motor, paip. Bapak up-to-date pasai teknologi. Bapak sayang binatang. Bapak tak berkira dengan binatang. Bapak tanggung 100% pembiayaan belajar kami. Paling penting, bapak dah membesarkan kami adik – beradik. Semoga kita semua bersama sampai ke syurga!

    Atirah setuju bila bapak cakap, kita mudah ikut apa yang orang Barat buat. Kadang – kadang main tiru ja, tanpa usul periksa. Atirah pun terikut. Asal – usul Valentine’s day yang dah jelas tu pun masih ada lagi yang ikut kot. Selagi kita hidup dan berkesempatan ni, baiklah kita ‘pulang’ dan berbakti kepada ibubapa kita. Nanti kalau Tuhan dah ambil, kita tak boleh buat apa – apa dah. Jom jadi anak soleh dan solehah!

    Assalamualaikum, bye.

    Tuesday, June 14, 2011

    Guest

    Assalamualaikum. Alright, today I’ll be talking about… I want you to guess it. Can you guess it now? Guess,
    guess,
    guess,
    guess.

    Alright, alright. Today I want to share a bit about “guest”, you know what I mean. Guest or the plural, guests. They could be your cousins, uncles, aunts or friend or perhaps friends to your parents that come to your house at any times whether they are invited or not.

    In Islam, we are supposed to/ ought to welcome, to give our warmest arms to our guest that come and visit our homes . In short, it is actually wajib. When we welcomed the guests to our house, it is almost like we had opened the door of rahmah to our homes itself. The more guests we have, the more rezeki we get.

    "Apabila masuk tetamu pada satu keluarga (rumah), maka dimurahkan Allah rezeki keluarga itu, dan apabila tetamu itu keluar, maka Allah mengampuni dosa-dosa keluarga itu." [HR. Dailami dan Anas]

    ‘Home’ here means anywhere you live at the moment. It does not matter if it is a room in a hospital or in a hotel. Toilet or bedroom is not one of the meanings to my topic here. I’m being relevant about this. Let say, if a guest comes to visit a patient, in a room at a hospital or at a house, you, as the owner/landlord/guardian/patron/ma’am to the place you lived, should welcome the guest to your place. Don’t chase them out even if you think it is not a good time to have a visitor.

    "Sesungguhnya apabila tetamu masuk ke rumah orang mukmin, maka Allah limpahkan 1000 berkah dan 1000 rahmat pada ahli rumah tersebut." [Durratun Nasihin, hal 22]

    When I was small, couldn’t remember how old I was. We, the whole family went to our so-called-relatives’ house..I think so. I’m not sure either. I remember one time, when I had finished my meal they prepared. I walked to the sink and I noticed a paper on the wall saying “ Sila basuh pinggan – pinggan selepas menggunakannya. Harap maklum.” I was like, “wow, this is weird” but I don’t mind to wash my own dishes that time, I don’t think a crap about it.

    But then, when I grew older, and started to think of the humanity in welcoming the guest to our house. Is it really a good manner to show to the guest? How would you feel when somebody does this right to your face?

    Seriously, I won’t let my guests wash the dishes after they finish their meals. I know sometimes they want to help and being polite, but I rather not let them come to the kitchen to help. But if they insist, I’ll let them.

    Man, you have no idea how old that memory was. But Allah made me remember it until now. And I come to think that, it was not an accident. It was planned by the owner/landlord/guardian/patron/ma’am of the place we visited. Maybe they received too many visitors at one time, and they have wrinkly hands after washing so many dishes. Perhaps.

    EDITED: Maybe that notice paper was meant for their children, NOT US =D

    Alright, I admit this. Sometimes I do feel like “this is not a good time to have visitors”, but knowing this knowledge, made me welcome everybody to my house. I tried to be sincere and I will do my best to find it. I don’t want to hurt anybody’s feeling. I want rahmah. I know Allah is observing me at all time.

    Now, lessons of the story/topic are:

    1. Do welcome your guests to your place
    2. Greet and give salaam
    3. Invite them in
    4. Prepare them some foods or rooms, whatever possible
    5. Smile, be sincere and don’t hurt their feeling
    Later on, Allah will welcome you to his Paradise insya Allah.
    The dwarfs are already inside =p
     "Barang siapa memberi makan terhadap saudaranya sesama muslim yang sesuai dengan keinginannya, maka Allah mengharamkan dia dari api neraka." [HR. Hakim]

    I really am, thankful to the people (anybody) that prepared us foods when we visited their residences. May Allah provide you more rezeki in future. Insya Allah.

    Tuesday, June 7, 2011

    Kenduri banyak

    Musim cuti kali ni banyak gila dapat jemputan kenduri. Walimatul urus terutamanya. Empat haribulan haritu saja ada lapan kenduri kot. Serius, rosak diet saya. Orang buat kenduri hari – hari cuti ni mestilah sebab diaorang nak orang ada masa untuk penuhi jemputan tu.

    Kenapa ada kenduri kahwin ni? Perlu ke sebenarnya? Walimatulurus ni sunat saja, dan tujuannya adalah untuk menghebahkan kepada orang ramai mengenai perkahwinan dan mengelakkan sangkaan buruk orang ramai sekiranya terjadi sesuatu. Selain itu, saudara mara kita dapatlah menyaksikan sendiri pernikahan pasangan tersebut dan mendoakan kebahagiaan rumahtangga pasangan pengantin.

    "Apabila kamu dijemput untuk menghadiri majlis kenduri kahwin, hendaklah kamu menghadinya" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

    Setahu saya, sebagai orang Islam, kita tak boleh tak pergi ke jemputan kahwin melainkan kita uzur dan ada sebab – sebab kukuh yang tak dapat dielakkan. Nanti bila masa kita, atau anak kita pulak yang buat kenduri, orang tak datang, apa kita rasa? Haaaa.

    Tapi kan, kadang – kadang Atirah pun malas – malas nak pergi kenduri kahwin kawan – kawan mama dengan bapak. Atirah malas nak serika baju. Tapi saya pergi juga bila mama asyik ajak. Saya pun kena berubah juga ni, alasan malas serika baju tu bukan satu alasan yang kukuh. Atirah memang teruk.

    Kenduri makngah haritu boleh dikatakan satu kejayaan yang besar, syukur Tuhan permudahkan semua urusan, adalah hujan kejap, tapi tak jadi masalah pun. Sejuk sikit. Kedah sekarang panas kot. Duk saja – saja kat rumah pun boleh berpeluh kadang – kadang tu.
    Seronok jugak kan duduk atas ni =D

    Masa makan – makan kat tempat kenduri tu, macam – macam lah dengar makbapak orang tu orang ni cerita sibuk nak daftar anak – anak sambung belajar cuti ni. Semua mengeluh. Anak satu per satu pergi belajar, sampai kat rumah tu jadi sunyi. Tinggallah dua orang, suami isteri saja kat rumah. Bila anak – anak dah besar, semua tinggalkan rumah pergi buat hal masing – masing.

    Samalah dengan yang dah berkahwin ni. Semua pergi haluan masing – masing, tinggallah mak ayah di rumah. Semua orang akan merasa kesunyian ni. Nanti bila kita tua dan jika kita ada anak pun kita pula yang rasa. Bagi siapa – siapa yang suami atau isteri dah tak ada tu lagi lah. Duduk aja sorang – sorang kat rumah bila anak – anak pergi sambung belajar atau anak sudah mendirikan masjid. Kesian tu memang kesian, tapi kalau keadaan memaksa apa boleh kita buat.

    Okey, sampai di sini dulu lah kot. Insya Allah kalau rajin saya update. Memang kebelakangan ini saya sangat malas nak buka internet. Buka laptop main game saja.

    Assalamualaikum!

    Saturday, May 28, 2011

    Kucing punya pasal

    Saya sangat sukakan kucing. Tak kiralah American short hair ke, local ke, Persian ke. Kami satu keluarga memang lama dah membela kucing. Kebanyakkannya kucing local saja. Bukan kucing mahal tu. Tapi kucing kami ni boleh dikatakan cantik la jugak. Kami bela juga yang tak cantik pun, kesian punya pasal.
    Nama dia Myvi kekeke

    Kucing kami yang betina ni memang kerap beranak. Anak – anak dia banyak, lepas tu tak semua kami bela. Ada yang liar dan hidup sendiri. Lepas tu kucing – kucing kami ni jinak dan manja. Suka lepak ramai – ramai.

    Jiran ada jugak datang merungut kat mama kata kucing kami ni suka berak dalam pasu la, suka tidur atas kereta diaorang la. Macam – macam. Orang keliling marah. Tak semua orang suka kucing. Kami kena mengalah, majoriti kat sini tak suka kucing. Mama memang ambil hati lama dah, tapi nak kata apa. Kami tak boleh kawal kucing – kucing ni.

    Kes kucing kami beranak kat rumah diaorang pun jadi isu jugak. Mama pergi cari kotak, sediakan untuk kucing kami, dah kucing tu yang pilih untuk beranak kat rumah orang, kami boleh buat apa? Minta maaf maaf la. Ini bukan dalam kawalan kami.

    Orang complain kat kami sebab kami yang membela dan ‘menternak’. Kucing – kucing pun bukannya ada akal, boleh fikir macam manusia. Kucing ni kita katalah apa pun, kucing bukan faham. Ada juga jiran yang suka kucing, diaorang cerita kat kami, kadang – kadang pelajar – pelajar politeknik kat sini serang kucing kami. Ada orang tuang air panas kat kucing, saya tak tahu la betul ke tak.

    Saya tak salahkan jiran kat sini. Saya faham. Mungkin ada yang alah dengan bulu kucing, geli ke, takut ke, saya faham. Kami minta maaf semua! Kami tak kawal kucing – kucing ni. Satu saja saya minta, jangan sakiti binatang mamalia berbulu yang tak berakal ni. Kesian kan kat kucing – kucing. Nak pukul pun, acah – acah buat bunyi – bunyian saja, jangan bagi kena badan dia. Sakit wo!

    Sekarang kami semua dah setuju nak hantar separuh kucing – kucing kami pergi rumah tok. Tok duk kat kampung, dia tinggal sorang. Dia pun ada minta kat bapak dia nak kucing, nak bagi teman dia kot. Boleh jugak kan. Besar harapan saya supaya masalah ini berkurangan. Mama kata kalau kita jaga hati jiran, insya Allah boleh bawa kita ke syurga.

    Saturday, May 21, 2011

    What you give, you'll get back

    Kalau masa hayat kita ni kita guna dengan berbuat baik, insya Allah, semua yang kita lalui akan menjadi menyenangkan dan diberkati. Sebab tu orang kata, kalau seorang anak tu menderhaka pada ibubapanya, esok lusa, bila dia menjadi orang tua, anak dia sendiri akan buat balik benda yang dia buat kat ibubapa dia dulu. Kita bagi barang elok, orang balas pada kita pun dengan barang elok jugak. Kenapa jadi macam ni? Sebab inilah kitaran hidup manusia, kalau tidak kita tak ke mana betul tak? Kalau kita doakan orang dalam kubur sekalipun tapi pahala tak dapat, bukankah itu namanya tak adil?

    Sini ada satu cerita…

    Seorang anak muda tengah termenunug dan akibat terlalu lama dia tidak buat apa- apa, dia terconteng duit kertas bernilai RM1 tanpa disedari. Dia sedar, duit itu dah hilang nilainya kerana orang ramai mungkin susah nak terima duit yang diconteng. Kalau diri dia sendiri pun dia tak mahu.
    Dia tak mahu simpan duit kertas yang dah hilang nilai tu, dia pun mengambil keputusan untuk beli apa – apa barang menggunakan duit itu. Dia beli buah langsat RM4, dia selitkan duit yang diconteng itu di bawah duit – duit lain. Pekedai tu pun, ambil duit tadi dan terus simpan tanpa melihat.
    Selang beberapa hari, anak muda tadi keluar pergi membeli barang keperluan. Dia pergi menaiki bas awam. Belah baliknya, dia mahu bayar tiket untuk perjalanannya itu. Semuanya sebanyak RM4. Dia mengeluarkan duit RM5 dan bayar kepada pemandu bas tersebut. Pemandu itu pun menghulurkan baki dan anak muda itu pun keluar dari bas.
    Bila anak muda itu sampai di rumah, dia mahu membasuh baju. Dia pun mengambil seluar yang dipakainya siang hari tadi untuk mengosongkan poket. Dia rasa dalam poket ada duit kertas, dia tarik dan melihat, rupa – rupanya, dia tengah pegang duit yang dia conteng dahulu…

    Tamat.

    Kalau kita bagi sedekah, rezeki kita Tuhan gandakan
    Kalau kita derhaka pada ibubapa, esok anak kita derhaka pada kita
    Kalau kita memfitnah orang, Tuhan akan mendedahkan kebenarannya
    Kalau kita benci pada orang, orang benci pada kita balik
    Kalau kita senang dengan orang lain, orang akan senang dengan kita
    Kalau kita kongsi ilmu dengan orang, orang akan kongsi ilmu dengan kita
    Kalau kita jaga air muka orang lain, orang akan jaga air muka kita
    Kalau kita tipu orang, nanti kita kena tipu balik
    Kalau kita jaga hati Allah, Allah jaga hati kita balik.
    Betul tak? 


    p/s: Oh yea, my blog is pretty famous in KL recently =D