Saturday, May 28, 2011

Kucing punya pasal

Saya sangat sukakan kucing. Tak kiralah American short hair ke, local ke, Persian ke. Kami satu keluarga memang lama dah membela kucing. Kebanyakkannya kucing local saja. Bukan kucing mahal tu. Tapi kucing kami ni boleh dikatakan cantik la jugak. Kami bela juga yang tak cantik pun, kesian punya pasal.
Nama dia Myvi kekeke

Kucing kami yang betina ni memang kerap beranak. Anak – anak dia banyak, lepas tu tak semua kami bela. Ada yang liar dan hidup sendiri. Lepas tu kucing – kucing kami ni jinak dan manja. Suka lepak ramai – ramai.

Jiran ada jugak datang merungut kat mama kata kucing kami ni suka berak dalam pasu la, suka tidur atas kereta diaorang la. Macam – macam. Orang keliling marah. Tak semua orang suka kucing. Kami kena mengalah, majoriti kat sini tak suka kucing. Mama memang ambil hati lama dah, tapi nak kata apa. Kami tak boleh kawal kucing – kucing ni.

Kes kucing kami beranak kat rumah diaorang pun jadi isu jugak. Mama pergi cari kotak, sediakan untuk kucing kami, dah kucing tu yang pilih untuk beranak kat rumah orang, kami boleh buat apa? Minta maaf maaf la. Ini bukan dalam kawalan kami.

Orang complain kat kami sebab kami yang membela dan ‘menternak’. Kucing – kucing pun bukannya ada akal, boleh fikir macam manusia. Kucing ni kita katalah apa pun, kucing bukan faham. Ada juga jiran yang suka kucing, diaorang cerita kat kami, kadang – kadang pelajar – pelajar politeknik kat sini serang kucing kami. Ada orang tuang air panas kat kucing, saya tak tahu la betul ke tak.

Saya tak salahkan jiran kat sini. Saya faham. Mungkin ada yang alah dengan bulu kucing, geli ke, takut ke, saya faham. Kami minta maaf semua! Kami tak kawal kucing – kucing ni. Satu saja saya minta, jangan sakiti binatang mamalia berbulu yang tak berakal ni. Kesian kan kat kucing – kucing. Nak pukul pun, acah – acah buat bunyi – bunyian saja, jangan bagi kena badan dia. Sakit wo!

Sekarang kami semua dah setuju nak hantar separuh kucing – kucing kami pergi rumah tok. Tok duk kat kampung, dia tinggal sorang. Dia pun ada minta kat bapak dia nak kucing, nak bagi teman dia kot. Boleh jugak kan. Besar harapan saya supaya masalah ini berkurangan. Mama kata kalau kita jaga hati jiran, insya Allah boleh bawa kita ke syurga.

2 comments:

  1. tau xpe..xsemua suke kucing..kami nie dok sblh org bela kucing..ayah kami suka mrh depa..sbb depa suka bela..tp xpndai bela..tue yg buat kami mrh tue..huhu..tp xpnah la skitkn dya..bila dya mai..kami acah ja dh lari lntg pukang..hehehe..

    ReplyDelete
  2. Haaaa, betol2.. acah tu dah cukup laa.. =D

    ReplyDelete